Plaatsoorten


MDF 


Medium-Density Fiberboard of MDF is geperst board met een middelharde dichtheid. MDF is dus geen merknaam, maar een soortnaam. (De Brits-Engelse spelling is fibre.) De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden.

De "standaard" MDF plaat is herkenbaar aan de lichtbruine kleur van de als grondstof gebruikte houtvezels. Naast het "standaard" MDF, onderscheiden we tegenwoordig nog een zestal andere soorten MDF. Deze "specials" zijn eenvoudig te herkennen aan onderstaande eigenschappen:

MDF MR: Moisture Resistent oftewel vochtwerend. Deze plaat is te onderscheiden door de groene identificatiekleur.
MDF FR: Fire Retardent oftewel brandvertragend. Deze plaat is te onderscheiden door de roze identificatiekleur.
MDF ZF/Ecologique: MDF zonder toegevoegde formaldehyde. Deze plaat behoudt dezelfde lichtbruine kleur als de standaardplaat.
MDF Colorcore: Hierbij wordt aan de grondstof een kleurstof toegevoegd, zodat de hele plaat door-en-door een egale kleur krijgt (zwart : op stock, ander kleuren (rood, geel, blauw of groen) op bestelling.
MDF prime: MDF - prime is een geperste vezelplaat, aan twee zijden voorzien van een witte gladde UV-laklaag. De schilderklare laklaag is slijtvast en schokbestendig, en bespaart de afwerker heel wat schilderwerk. De zaag- en freeskanten zijn goed glad af te werken.

MDF is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te frezen. Door de fijne vezelstructuur splintert het niet. Het heeft een bijna absolute moleculaire uniformiteit vertrekkende van het oppervlak tot in het hart van de platen. Aldus zijn de moeilijkste vormen te maken, zijn alle verbindingssystemen bruikbaar, zelfs zwaluwstaartverbindingen kunnen erin verwezenlijkt worden. MDF werkt nauwelijks en heeft een grote buigsterkte. Een betere lijmvastheid, een zeer hoge slijtvastheid, een hoog breekpunt en een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit maken het product hoogwaardiger dan de meeste geprefabriceerde houtproducten.

MDF bevat ook behoorlijk veel lijm waardoor beitels om te bewerken sneller slijten.

MDF kan samengesteld worden door middel van spijkers en schroeven maar blijf dan minimaal 25mm van de kant, met schroeven wordt aangeraden deze te verzinken, en voor te boren, om splijten van het materiaal te voorkomen.

MDF heeft zeer veel toepassingsmogelijkheden, onder andere:
Bedsponden
Biljarttafels
Boxen voor Hi-Fi en TV
Deuren
Deuren voor meubels
Deurkasten
Deurlijsten
Doe het zelf-sector
Doodskisten
Industrie (Bobijnen, Verpakking)
Kasten
Laminaatparket
Lijsten om te lakken
Meubelen (Designmeubelen, Stijlmeubelen, Kerkmeubelen)
Plafond- en wanddecoratie
Plinten
Schoenhielen
Spiegel- en schilderijkaders
Speelgoed
Standenbouw voor beurzen
Stoelen en zetelconstructie
Trapleuningen
Trappenconstructie
WC-brillen
Pokertafels



Multiplex

In principe is multiplex opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. De meest gebruikte lijmen zijn: Ureumformaldehydelijm, Phenolformaldehydelijm, Melamineformaldehydelijm en Resorcineformaldehydelijm.

Nadat de fineerlagen gedroogd zijn naar het juiste vochtgehalte worden ze onder druk en bij hoge temperatuur op elkaar verlijmd. Na het verlijmen worden de platen op (standaard)maat gezaagd en eventueel geschuurd.
Oorspronkelijk wordt de benaming "triplex" enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en "multiplex" voor de platen met meer oneven lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen "triplex" en "multiplex" ook wel door elkaar.

De multiplex wordt steeds genoemd naar de dekfineren (buitenlagen), het kan dus perfect dat een berken multiplex binnenlagen heeft in bijvoorbeeld populier,of een naaldhoutsoort zodat het goedkoper is. Waar het voor de toepassing belangrijk is wordt in de handel dan ook meestal gespecifieerd wat de binnenlagen zijn.

De voordelen van multiplex:

- efficiënter gebruik van het hout, ook de anders minderwaardige stukken van de boom worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de binnenlagen van het multiplex.

- door de gekruiste lagen is de plaat sterker dan massief hout van dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht.

- multiplex vertoont minder werking dan massief hout.

- in de productie kan multiplex aangepast worden aan het doel waarvoor het gemaakt wordt, bij massief hout kan dat uiteraard niet.

- verkrijgbaar in verschillende diktes (van minder dan 1 mm tot 40 mm en meer) en afmetingen (standaard meestal 2,50 of 2,49 m x 1,22 m, maar ook tot 12 m lang indien nodig)

Er bestaan heel wat verschillende soorten multiplex, al naargelang de toepassing. Multiplex platen zijn in te delen in verschillende categorieën:

- constructie-multiplexen, dus waar de sterkte belangrijker is dan het uiterlijk. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de bouw voor niet-zichtbare toepassingen of voor verpakking.

- decoratieve multiplexen die meestal voorzien zijn van wat men noemt 'edelfineren', dus mooie houtsoorten en worden gebruikt voor zichtbare toepassingen

- speciale multiplexen, zoals vliegtuigtriplex, kogelwerende multiplex enzovoort.

Voor een aantal toepassingen worden multiplexen ook voorzien van speciale (dek)lagen, zoals een antislipfilm voor gebruik als vloer, een gladde film voor gebruik als betonbekisting, een binnenlaag in lood voor toepassingen in ziekenhuizen (röntgenstraling) enz.

Voor deze speciale toepassingen wordt ook wel eens afgeweken van het principe van het oneven aantal lagen of van het steeds om en om kruisen van de lagen.



Spaanplaten


Spaanplaat is opgebouwd uit kleine stukjes (spaanders) hout en een bindmiddel, meestal een kunsthars. Deze houtspaanders komen niet alleen van bomen, maar ook worden er soms kleine stukjes gebruikt van houtachtige planten zoals vlas, rijststro en rietsuikerstro. Deze spaanders worden gemengd met de kunstharslijm en gelijkmatig op een vlakke ondergrond verdeeld. Dan worden ze onder invloed van warmte tot een plaat geperst.

De vezelmassa kan op verschillende manieren worden opgebouwd:

Ze kunnen in horizontale richting gerangschikt liggen en allemaal ongeveer dezelfde maat hebben.
Ze kunnen in horizontale richting gerangschikt liggen, maar in de binnenlaag zijn de vezels veel grover dan de buitenlagen.
Als de plaat opgebouwd is uit veel grotere spanen dan het hierboven beschreven spaanplaat noemt men dat OSB (Oriented Strand Board). OSB is daardoor veel sterker en wordt daardoor steeds vaker toegepast.
Vochtwerende spaanplaat is meestal groen.
Brandvertragende spaanplaat is meestal rood.

Spaanplaat heeft de neiging tot splinteren. Over het algemeen wordt het dan ook gefineerd met hout of kunststoffen. Ook de zijkanten die in het zicht komen moeten afgewerkt worden met strookjes fineer. Zoals de tafels in een klas. In spaanplaat komen veel kwaliteitsverschillen voor en het materiaal is in het algemeen niet geschikt voor ruimtes waar veel vocht te verwachten is. Er bestaat echter ook een waterbestendige versie van dit materiaal, dat te herkennen is aan zijn groene kleur.



Hardboard


Hardboard: Hardboard is al ruim 60 jaar op de markt. De plaat, samengesteld uit geperste houtvezels, is een zeer functioneel product dat vele toepassingen kent. Hardboard is zeer gunstig geprijsd.
Omschrijving: Voorzijde is glad, achterzijde is ruw van oppervlak.
Verlijming: Interieur
Gewicht: ca 850 tot 1050 kg/m3 afhankelijk van de houtsoort.
Toepassing: Vloerbedekking, wandafdichting, verpakking, afdekking, bescherming, etc.

Hardboard - wit: Deze hardboardplaat bestaat uit geperste houtvezels en wordt fabrieksmatig voorzien van een witte laklaag, waardoor het lakboard in diverse toepassingen direct kan dienen als afwerkplaat.
Omschrijving: Voorzijde is glad met een witte laag, achterzijde is ruw van oppervlak.
Verlijming: Interieur
Gewicht: ca 950 kg/m3.
Toepassing: wandafdichting, verpakking, achterwanden meubels, etc.

Zachtboard: Zachtboard bestaat uit vervezeld hout, dat onder middelzware persdruk geproduceerd wordt. Het heeft goede isolerende eigenschappen. Het wordt vaak gekozen als ondervloer en daarnaast ook veel gebruikt als beschermend verpakkingsmateriaal.
Verlijming: Zachtboard is een materiaal dat gemaakt wordt uit houtvezels. Deze vezels bevatten een natuurlijke bindstof 'lignine' waardoor de vezels bij elkaar worden gehouden. Er wordt dus geen extra lijm toegevoegd.

Gewicht: Ca. 275 kg/m3.
Toepassing: Ondervloeren, verpakkingsmateriaal, aftimmeren van plafonds en scheidingswanden, vullingen voor deuren, ondergrond voor stucwerk, prikbord.